Arriba el fred, el sol no brilla tantes hores, i l’espirulina diu que no té tantes ganes de multiplicar-se. Què fem a l’hivern??
Com sempre, no hi ha una resposta única en aquesta pregunta i principalment depèn de les ganes que tingui l’espirulinaire de menjar espirulina, del clima exterior i de la capacitat (econòmica, temporal, logística) que puguem aportar per donar unes condiciones o unes altres a l’espirulina.
Consideracions prèvies del cultiu
A l’hivern és quan es donen les pitjors condicions climàtiques per multiplicar l’espirulina per tant serà el moment més difícil de conduir un cultiu. Això es degut a que l’espirulina necessita una temperatura mínima de 20ºC en l’aigua per començar-se a multiplicar, a més a més a l’estiu tenim al voltant de 14-16 hores d’il·luminació solar en un dia mentre que a l’hivern en prou feines s’arriben a les 8-10hores (sense comptar la boira…). Així doncs a banda de reduir la velocitat de multiplicació, degut a la temperatura també es redueix el temps de multiplicació degut a la il·luminació.
En aquests aspectes climàtics també s’hi ha d’afegir el concepte de fotòlisis. (El concepte de fotòlisis, del qual s’està pendent de realitzar una altra entrada per explicar-ho detalladament, consisteix en el trencament dels filaments d’espirulina a causa d’una elevada il·luminació i una baixa temperatura). A l’hivern és precisament quan les possibilitats de fotòlisis son més elevades… i per tant que l’espirulina mori.
El trencament de cèl·lules, a més a més de la fotòlisis, també es pot donar a causa de l’agitació. Especialment d’una agitació brusca i una baixa temperatura. Aquest doncs també serà una aspecte a tenir en compte a l’hora de facilitar que l’espirulina passi l’hivern.
Finalment, dir que s’ha pogut constatar vàries experiències en que s’ha gelat una capa superficial del cultiu i això NO ha fet que el cultiu mori (per bé que sí que es debilita…).
Què és el que vull fer a l’hivern?
A banda de les condicions climàtiques hi ha aspectes claus per decidir què és el que vull fer a l’hivern. El aspectes importants a decidir són dos:
- Quin grau de desconnexió vull tenir amb el cultiu? L’hivern permet estar 2-3 mesos sense pràcticament prestar atenció a l’espirulina, però a la vegada també permet seguir amb el cultiu, tot i que la productivitat pot dividir-se entres 2 o fins i tot 5.
- Vull guardar soca per l’any vinent i quina quantitat, o l’any vinent vull recomençar de zero? Pot ser que durant la temporada de cultiu la soca hagi patit algun estrès, s’hagi contaminant amb espirulines rectes, amb phormidium, etc, així que el millor seria recomençar amb una nova soca.
Què és el que puc fer a l’hivern?
Un cop explicades aquestes consideracions prèvies pròpies del cultiu us presentem vàries opcions per passar l’hivern**:
Opció 1) Desconnexió de l’espirulina
Si el que volem es desconnectar del cultiu de l’espirulina el millor moment per fer-ho és a l’hivern. Així doncs per fer un “paron” un “break” o un simple viatge llarg us proposem tres opcions per “oblidar-vos” de l’espirulina durant dos o tres mesos.
Opció 1, a) Tinc una bassa a l’exterior, i no me’n vull ocupar durant tot l’hivern:
Si tenim una bassa a l’exterior el primer que hauríem de fer serà construir-hi un petit hivernacle si encara no el tenim. Si no tenim els recursos (temps, diners, voluntats, etc) per realitzar-ho no és un problema greu. El que hauríem de fer es posar una lona de plàstic d’hivernacle que venen a ferreteries, que cobreixi el cultiu directament sobre la bassa. A sobre d’aquesta lona s’hi posa un tela d’ombreig del 80% (o una doble del 50-60%).
L’agitació es reduirà considerablement. Si tenim un temporitzador analògic amb possibilitats de programar cada 15 minuts la proposta seria que l’agitació s’activi unes 4-5 vegades durant el dia, amb una separació de 2hores aproximadament. Tenint en compte que NO es podria agitar mitjançant bomba d’aigua ja que això trencaria els filaments d’espirulina.
Opció 1 b) Tinc una bassa a l’exterior però a l’hivern la vull desmuntar.
En aquests casos el que recomanem fer és invitar a veïns, amics i familiars i fer un banquet amb l’espirulina. L’últim sopar de la temporada. Consistiria en filtrar tot el cultiu d’espirulina amb la malla de filtratge i menjar la biomassa.
De l’aigua que en sobra l’òptim seria deixar-ho a la bassa perquè s’evapori el contingut d’aigua i es pugui retirar les sals i matèria orgànica del fons i llençar-la al contenidor orgànic.
Opció 2) Mantenir el cultiu:
Si volem continuar mantenint el cultiu hem de tenir molt clar que si estàvem recollint 2 o 3 cops per setmana és molt probable que passem a recollir 1 cop cada setmana o cada quinze dies. Depèn principalment del clima. No serà el mateix per cultius a la zona d’Almeria que cultius a León.
Per fer-ho serà imprescindible construir un hivernacle i que estiguem en una zona on hi ha il·luminació solar, és a dir les boires hi poden ser presents però no han de ser molt persistents.
Si la temperatura diària mitjana es inferior als 10ºC serà molt interessant dotar el cultiu d’algun tipus de calefacció, ja que la temperatura serà un factor limitant tot i disposar d’un hivernacle. Per anar bé la temperatura del cultiu hauria d’arribar els 25ºC.
Per tal de donar més robustesa al cultiu es recomana augmentar la concentració del disc de secchi (espirulímetre) i mantenir el cultiu amb valor 1,5 i 2,5cm
Si es mantenen aquest condicions es molt probable que es pugui menjar espirulina també a l’hivern.
Principalment el que s’haurà de tenir en compte al cultiu d’hivern es que no es produeixi la mort de l’espirulina per excés d’il·luminació (fotòlisis) o bé per una agitació molt brusca.
A més a més serà molt interessant l’ús d’un skimmer que netegi el medi si volem cultivar a l’hivern o si volem deixar el cultiu durant dos o tres mesos sense atenció.
Entrades relacionades pendent d’escriure:
Què fer a l’hivern amb els cultius d’interior.
Com guardar l’espirulina a l’hivern per recomençar a la primavera.
L’ús de skimmer per mantenir nets el cultius d’epsirulina.
**Es podria considerar que l’hivern en el cultiu d’espirulina comença quan la Temperatura mitjana exterior diària no supera els 18ºC.