Quan l’any 2009 vam començar a crear la xarxa d’espirulinaires teníem clar que, juntament amb l’objectiu de difondre el cultiu d’espirulina, també volíem generar un altre tipus d’economia que situés als diners al lloc que li corresponen: ser un medi que faciliti els intercanvis i no un número que decideix el que pots comprar o fer.
Avui, gairebé 9 anys després dels l’inici de l’ona verd-i-blava, volíem rescatar les reflexions que ens van ajudar a prendre la decisió de funcionar a preu lliure o preu obert:
Preu lliure
Veiem necessari buscar mecanismes que promocionin una relació sana amb els diners per tal de poder finançar la Xarxa Espirulina.
Per una banda, volem allunyar-nos de tot el que suposi un significat comercial del projecte; no volem viure immersos en la lògica del diner actual, que promociona l’individualisme i la competència.
Per altra banda, tampoc volem defugir del diner, doncs seria un acte d’inconsciència front a la realitat actual.
Des d’aquesta doble perspectiva ens posem en acció. A la vegada que anem teixint i creant altres mecanismes per l’intercanvi entre les persones, també apostem pels intercanvis amb preu lliure!
Preu lliure no és sinònim de gratuït; és posar en pràctica el suport mutu.
Amb el preu lliure hi ha la intenció de que les dues parts siguin partícips en l’intercanvi. Per una part exposar el cost del servei/producte, (treball humà + matèries primeres) i per l’altra decidir el preu (cost + benefici +/- possibilitats personals) del servei o producte.
Implica una noció de responsabilitat individual. Jo com a persona lliure agafo el que necessito i dono el que crec oportú. No es tracta d’aprofitar-se d’una oferta.
Implica una noció de responsabilitat col·lectiva. Que cadascú aporti en funció de les seues possibilitats es l’única forma de garantir la continuïtat del projecte.
Implica saber transmetre els valors d’aquest tipus d’economia. Una tasca pedagògica complexa, que de no tenir èxit culmina amb la desaparició del projecte.
No es tracta d’oferir gratuïtament, sinó d’exposar de forma clara i concisa els costos del que s’està fent, així com la possible negació a l’intercanvi si no es veu respectada la reciprocitat d’aquest.
Perquè no volem que els diners siguin un criteri de selecció com acostuma a passar al sistema capitalista… Preu Lliure.